Yleistä tapetoinnista

Alla pieni tapetointiopas itse tapetoivalle sekä pohjatietoa tapetointityön tilaajalle

Mitä tapetti on?

Tapetti on yleensä seiniin asennettavaa, ohutta ja useimmiten paperipohjaisesta materiaalista valmistettua seinäpinnoitetta jota käytetään nykyään suuressa määrin huoneistojen ja huoneiden seinissä ulkonäön vuoksi.

Tapetteja on perinteisen paperitapetin lisäksi olemassa useita erilaisia ja eripohjaisia vaihtoehtoja. Periaate kuitenkin kaikissa tapeteissa on sama.

Lasikuitutapetti

Lasikuitutapetti on lasikuitukangasta; lasikuitusäikeistä kutomalla tai vastaavalla tavalla muodostettua, perinteisesti hieman säkkikangasta muistuttavaa seinämateriaalia. Lasikuitutapettia on saatavilla eri kuvioisina perinteisen neliökuvion lisäksi. Perinteisestä kuviosta on olemassa myös erilaisia karkeusasteita. Lue lasikuitutapetista tästä.

Lasikuitutapetin asennus

Lasikuitutapetti asennetaan liisteröityyn seinään, useimmiten tapettilastalla painamalla. Asennettaessa liima pursuaa osaksi tapetin huokosten läpi ja tästä läpitunkeutumisesta voi huomata, koska liimaa on tarpeeksi. Mikäli liima jää vain tapetin taakse, saattaa tapetti ajanmittaan irrota alustastaan. Liiman läpitunkeutuvuus riippuu tapettityypistä ja valmistajasta.

Lasikuitutapetin kuivuttua seinään, on se aina maalattava. Lasikuitutapetti on siis periaatteessa maalin alle tuleva “välimateriaali” joka antaa seinälle kuvion ja yhdessä maalin sävyn kanssa luo halutunlaisen vaikutelman.

Lasikuitutapetin poisto

Lasikuitutapetin poisto seinästä on usein hyvin vaikeaa. Tapettia asennettaessa käytetään kuivuttuaan veteen liukenemattomia liimoja ja myös tapetin päällä oleva maali sitoo osaltaan lasikuitutapettia alustaansa. Huonosti kiinniolevan tapetin saa joskus revittyä pois helposti, mutta usein joudutaan koko seinä tasoittamaan joko tasoitteella tai erityisellä tasoitustapetilla. Lisää tietoa lasikuitutapetin poistamisesta.

Perinteinen paperitapetti

Ehkä perinteisin ja vieläkin suuressa määrin käytetty tapettilaatu on perinteinen, vetytettävä paperitapetti. Tämä tapettityyppi pitää liisteröidä muutamia minuutteja ennen seinälle nostamista jotta paperin huokoset ehtivät imeä itseensä liisterissä olevaa kosteutta ja tapetti turpoaa. Seinälle kiinnitettäessä tapetti on turvonneessa tilassa josta se kuivuessaan kutistuu ja samalla pienet rypyt oikenevat. On huomioitava, että silminnähtävät kuplat ja rypyt tulisi ehdottomasti jo tapetointivaiheessa “ajaa” tapettiharjalla pois tapetin reunojen kautta.

Mikäli tapettiin jää tapetoinnin yhteydessä kuplia joita ei huomata poistaa, on niiden poistaminen myöhemmin vaikeaa muttei mahdotonta. Eräs hyvä keino on laittaa pieni määrä tapettiliisteriä lääkeruiskun ja neulan avulla tapettikuplan sisään ja painella kupla varovasti seinään kiinni. Takeita onnistumisesta ei kuitenkaan aina ole.

Non-woven tapetti

Paperitapetin rinnalle on viimeaikoina noussut non-woven pohjainen tapetti. Leveydeltään ja pituudeltaan tämä tapettityyppi muistuttaa yleensä normaalia paperitapettia. Asennus kuitenkin poikkeaa paperitapetista siinä, että non-woven tapetin voi nostaa suoraan liisteröidylle seinälle eikä vettymisaikaa tarvita. Liisteri siis levitetään yleensä suoraan seinään ja tapetti asetetaan vielä kosteaan seinään kiinni. Joissakin rullissa mainitaan jopa etukäteen leikkaamisen tarpeettomuus ja kehoitetaan asentamaan tapetti suoraan rullasta seinään.

Seinään liisteröitävä tapetti saattaa joissakin, varsinkin ahtaissa kohteissa puolustaa paikkaansa, koska tapettipöytää ei välttämättä tarvita ja näinollen tapetoinnin vaatima tila esimerkiksi samaan aikaan asuttavassa asunnossa pienenee. Non-woven tapetit kiinnitetään erityisesti tähän tarkoitukseen tehdyllä tapetti / seinäliimalla.

Tapetointi vanhan tapetin päälle

Tapetointia vanhan tapetin päälle ei yleensä suositella. Mahdollisena riskinä on vanhan pinnan irtoaminen pohjasta ja se, että päälletapetoitaessa esiintulevat kuprut, jotka johtuvat pohjalla olevan tapetin kostumisesta ja paisumisesta, eivät kuivuessa täysin oikene. Tämä saattaa näkyä valmiissa tapettipinnassa erilaisina heijastuksina. Vanhan tapetin päälle voi kuitenkin tietyissä tapauksissa ja tilanteissa tapetoida.

Fototapetti

Haluttaessa huoneeseen pirteää tai jonkin teemanmukaista ilmettä selkeästi esilletuotuna, on hyvä ratkaisu tapetoida esimerkiksi yksi seinä valokuvatapetilla jota myös fototapetiksi kutsutaan. Yksinkertaisuudessaan se on tapetti joka koostuu useammasta erikseen olevasta vuodasta jotka on asennettava seinään tietyssä järjestyksessä halutunlaisen kuvan aikaansaamiseksi. Valokuvatapetteja on monia valmiita malleja ja niitä on mahdollista saada myös omista kuvista tehtyinä. Valokuvatapetti on mukava ja näyttävä ratkaisu silloin kun halutaan jotain hieman erilaista.

Tapettipinnan hoito

Tapettipinta ei vaadi erityistä hoitoa. Hyvin pesunkestävän tapetin voi pyyhkiä tarvittaessa, mutta usein varsinkin paperitapetit kestävät pesemistä ja pyyhkimistä huonosti. Tapettipinnasta on hankala saada jälkiä pois ja se kannattaakin huomioida valittaessa pintamateriaalia herkästi likaantuviin tiloihin.

Comments are closed.