Tapetin poisto

Tapetinpoisto onnistuu yleensä helposti seuraavien yksinkertaisten ohjeiden avulla:

 • Suojaa lattiat hyvin. Erityisen hyvin mikäli lattia on parkettia, puuta tai muuta imevää materiaalia. Laminaatti kestää kosteutta hieman, muovimatto hieman paremmin, mutta suojaaminen jokatapauksessa kannattaa. Tässä tarkoituksessa toimii hyvin noin 10 sivun paksuinen sanomalehtikerros seinän vieressä. Sanomalehti imee hyvin kosteutta ja on helppo kääriä rullalle tapetinpaloineen työn päätyttyä ja heittää asianmukaiseen jäteastiaan (polttokelpoinen jäte).
 • Poista jalkalistat, mikäli ne ovat helposti irroitettavissa ja takaisin laitettavissa tai jos olet aikeissa vaihtaa listat.
 • Revi irti mahdollinen tiivis ja helposti irtoava tapettikerros. (Niinsanottu palstautuva tapetti.)
 • Mikäli tiivis pinta ei lähde helposti irti on hyvä käyttää tapetinrei´ittäjää (tapettitiikeri) jotta vesi / tapetinirroitusaine pääsee liuottamaan liimaa paremmin ja nopeammin.
 • Kostuta pinta huolellisesti. Riittävästi mutta ei liikaa jottei vettä turhaan valu lattialle.
 • Mikäli lattia on herkkää materiaalia on hyvä käyttää tapetinirroitusainetta joka ei valu ja kostuta lattiaa. (mm. Kiilto tapetinpoisto)
 • Odota että vesi imeytyy tapettiin ja kostuta sitten uudelleen. Tarvittaessa vielä kolmannenkin kerran.
 • Revi tapetti seinästä. Apuna voit käyttää esimerkiksi noin 7 sentin levyistä kittilastaa.
 • Mitä vähemmän naarmutat seinää poistovaiheessa, sitä vähemmän tasoittamista on ennen seuraavaa tapetointia / maalausta.
 • Mikäli kerroksia on useita voit joutua toistamaan saman kostutusvaiheen jokaisen tapettikerroksen kohdalla.
 • Siivoa lopuksi roskat jätesäkkiin. Märät lehdet kannattaa korjata mahdollisimman pian tapetinpoiston jälkeen pois lattialta jotteivät ne turhaan luovuta kosteutta lattiarakenteisiin.

Tapetinpoisto höyryttämällä

Tapetin poistamiseen höyryttämällä on olemassa omanlaisensa laite jolla jotkin tapetit joissakin tapauksissa lähtevät seinästä irti kohtalaisen helposti. Höyrystin koostuu lämmitysvastuksesta, suljetusta astiasta ja letkusta sekä suutinosasta joiden kautta paineinen höyry purkautuu tapettiin. Suutin on hieman yli vuodan levyinen.

Höyryttäminen vaatii oman harjaantumisensa ja höyry saattaa (kuten vesi yleensäkin) vahingoittaa myös allaolevaa tasoitetta. Poistaminen höyryttämällä ei ole juurikaan kostuttamista nopeampaa, mutta on sensijaan järjestelmällisempää. Höyrystimellä kun ei voi poukkoilla ympäri huonetta samalla tavalla kun sumutinpullon kanssa.

Muita huomioita ja vinkkejä

Poiston onnistumiseen vaikuttaa aina seinämateriaali, käytetty tapetti sekä tapetin kiinnitykseen käytetty liima. Kaikki liimat eivät välttämättä irtoa yhtä helposti, jotkin eivät ollenkaan edellämainituin keinoin. Jotkin vanhat kipsitasoitepinnat saattavat myös kostuessaan menettää lujuuttaan ja irrota pohjasta.

Ennen seuraavaa tapettikerrosta seinä on suositeltavaa pohjamaalata joko kiiltoryhmän 3 tai 7 maalilla uudesta tapetista riippuen.Pohjamaali helpoittaa tapetointia ja sitoo vanhaa seinää sekä tasoitetta kestämään tapetoinnin paremmin.

Mitä ohuempi tapetti, sitä paremmin pohjassa olevat kolot ja kuhmut paistavat läpi. Pohjatyöt ovatkin onnistuneen lopputuloksen kannalta erittäin tärkeitä. Pohjamaalauksen jälkeen pohjan voi käydä vielä leveällä lastalla läpi seinänmyötäisesti työntäen jolloin maalin mukana seinälle mahdollisesti nousseet epätasaisuudet ja roskat poistuvat / tulevat huomatuiksi.

Tapetin poistoa ja tapetointitöitä Turun alueella tekee Oivara Oy

This entry was posted in Tapetinpoisto. Bookmark the permalink.

Comments are closed.