Tapetointi vanhan tapetin päälle

Yleensä vanhan tapetin päälle tapetoimista ei suositella vaihtoehtona menetelmässä helposti ilmenevien ongelmien takia. Jos kuitenkin tähän päädytään, olisi seuraavia neuvoja hyvä noudattaa, tilanteen mukaan soveltaen.

Varmista vanhan tapetin kestävyys tapetointipohjana

Todennäköisesti vanha tapetti hieman kuplii kostuessaan. Tämä on hyväksyttävää mikäli kuprut kuivuttuaan tarttuvat takaisin alustaansa tai ainakin siliävät hyvin. Yksinkertaisin keino tämän testaamiseen on liisteröidä tai kostuttaa pieni alue seinästä ja katsoa tapetin käyttäytymistä. Kuivuttuaan tapetin tulisi näyttää samalta kuin ennen tarkistusliisteröintiä.

Poista selkeästi irtonaiset alueet

Selkeästi irronneet kohdat tulisi poistaa koska ne eivät todennäköisesti enää tartu seinään ja heikentävät näinollen uudenkin tapetin tartuntaa alustaan. Paras keino tällaisten alueiden poistamiseen on hieman irtonaista aluetta suuremman palan leikkaaminen mattoveitsellä irti seinästä sekä tasoittaminen soveltuvalla hienotasoitteella. Paras tasoite epävarmoilla pohjilla on usein kosteisiin tiloihin tarkoitettu tuote, mutta kuivantilan tasoitteetkin käyvät.

Tasoita saumat ja kolot tarvittaessa

Mahdolliset ruuvinkolot ja selvästi näkyvät saumat tulisi tasoittaa koska varsinkin ohuen tapetin alta ne todennäköisesti näkyvät ikävästi. Tasoitus tapahtuu samoin kun normaalia tapetoimatonta seinäpintaa tasoitettaessa. Irtonaiset tapetinkulmat ja reunat on syytä leikata mattoveitsellä pois ennen tasoitusta.

Pohjamaalaa – varauksella

Uuden tapetin asentamista helpottaa maalaus pohjamaalilla mutta toisaalta maalaus hankaloittaa suuresti maalin alle jäävän tapettikerroksen poistoa. Tästäjohtuen maalauksen tarve tulisi aina harkita tapauskohtaisesti.

Varmempaan tulokseen pääsemiseksi voi tapetoidut seinät pohjamaalata öljypohjaiusella tartuntamaalilla. Öljymaalin läpi vesi ei pääse irroittamaan tapettia eikä tapetti myöskään kupli maalattaessa. Toki öljymaalilla maalaaminen ja välineiden pesu on astetta ikävämpää kuin vesiohenteisia tuotteita käytettäessä.

Tapetoi ja toivo parasta

Hyvistä pohjatöistä huolimatta saattaa joitain kuplimisia ja irtoamisia ilmetä. Nämä kuitenkin suurelta osin unohtuvat ja peittyvät kalustetussa huoneessa huonekalujen, taulujen ja viherkasvien taakse joten lopputulos on useimmiten hyväksyttävä.

Vanhan sanonnan mukaan “tyhmä ei huomaa ja fiksu ei puhu”, jota lienee mahdollista soveltaa tähänkin tapaukseen. Itse tekijää virheet usein häiritsevät eniten, muut niitä tuskin huomaavatkaan.

This entry was posted in Pohjatyöt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>